Sider

23.12.2009

Danske priser 41 pct. over EU-gennemsnittet

Børsen.dk bringer i dag en artikel med ovenstående overskrift. Tryk på overskriften for at gå til børsen.dk.

At danske varer skal koste 41% mere end EU-gennemsnittet har jeg svært ved at forstå. Når f.eks. Tyskland og Holland kan mønstre priser tæt på EU-gennemsnittet, så bør det være muligt at sænke det danske prisniveau med minimum 20%.
Det er specielt fødevarer, der springer i øjnene og jeg kan ikke finde eet argument for, hvorfor de danske priser skal være så markant højere. Bevares - vi har højere gennemsnitslønninger end Tyskland og Holland, men vi ved også, at hovedparten af personalet i butikkerne er ansat på små lønninger. Det må altså være det at drive butikkerne (husleje, distribution, indkøb, lagerhold, markedsføring etc.) der presser priserne op. Men jeg vover at påstå, at det er en generelt meget ineffektiv "produktionsmodel" med alt for dyre (specielt løndelen) back-office funktioner, der ligger bag de høje priser. Så sSelv om vi har Netto, Aldi og lignende "Lavprisbutikker", så er det altså ikke konkurrence nok for at det gennemsnitlige prisniveau kommer tættere på nogle af vore nabolande.
Dette er også et område, hvor politikerne burde skride til handling, da alle danskere vil kunne mærke dette i deres øknomi - specielt de danskere, der tilhører lavindkomstgruppen. En ændring af momssatsen på fødevarer er et oplagt indsatsområde.
Jeg er så heldig, at eje et hus i Italien og når vi handler i Bennett (Italienske "BILKA"), så forundres jeg altid over, hvor meget mere jeg får for de samme penge. Kvaliteten af de friske fødevarer er bedre, serviceniveauet er højere og vareudbudet er større. Man undres!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar