Sider

04.07.2008

Kan en leder blande ferie og arbejde?Self Portrait, originally uploaded by Kirstein.
I en artikel i dagens udgave af ErhvervsBladet med overskriften "Chefer trodser advarsler om at arbejde i ferien", behandles dette emne meget kort og noget overfladisk. Men det slører jo ikke det faktum, at mange ledere vælger at tage deres arbejde med på ferie, hvilket jo er blevet så meget nemmere med mobiltelefon med mail klienter samt trådløs turbo 3G på den bærbare.
Arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne Sine Tønnesen advarer mod at tage arbejde med på ferie og forudser, at "dette kan resultere i udbrændthed og stress på længere sigt, idet man ikke komme ned i gear".
Der findes to typer for stress - positiv og negtiv. Hvis man som leder synes at jobbet er spændende og udfordrende så er det meget svært at slippe tankerne på ferie (positiv stress). Faktisk sker det omvendte idet afslapning sætter gang i kreativiteten og mange gode idéer fødes på ferien. Et andet aspekt er "ansvarlighed". Som leder er man ofte øverst ansvarlig for mange processer og ressourcer samt kunder og ansatte. Opstår der "mission critical" udfordringer, så skal man kunne få fat i den ansvarlige leder - også selv om ansvaret midlertidig er uddelegeret.
Men jeg synes det er vigtigt at skelne mellem "mission critical" involvering samt almindelig drift. Den almindelig drift skal chefen slippe under sin ferie og stole på at dette ansvar varetages af mellemledergruppen.
Ferien skal bruges til at få overblik over strategien og tænke komplekse udfordringer igennem.
Hører man så til den gruppe af chefer, der får stress af at tænke på hvorledes mailboksen bare vokser og vokser mens man er på ferie, ja så ser jeg ikke noget problem i, at der anvendes et par timer om dagen til lige at holde mailbunken nede.

God ferie :-)

1 kommentar:

  1. Hej Lars,

    Jeg er meget enig i dine betragtninger og ser heller ikke noget problem i, at man følger lidt med - så længe man sørger for at slappe af og koble fra.

    /Leif

    SvarSlet